Header Ads

Yeni

Cython, Jython, PyPy ve RPython : Python Sürümleri

Python, diğer adıyla CPython

Python 2 ve Python 3 Arasındaki Farklar - Saltuk Buğra Karacan
Python 2 ve Python 3'e ek olarak, her birinin birden fazla sürümü vardır.
Her şeyden önce, Python ve çevresini geliştirmeyi, geliştirmeyi, genişletmeyi ve yaygınlaştırmayı amaçlayan bir topluluk olan PSF ( Python Yazılım Vakfı ) etrafında toplanan insanlar tarafından sürdürülen Pythonlar var PSF'nin başkanı Guido von Rossum'un kendisi ve bu nedenle bu Pitonlara kanonik deniyor Ayrıca , dilin diğer herhangi bir uygulaması PSF tarafından belirlenen tüm standartlara uyması gerektiğinden referans Pythons olarak kabul edilir .
Python Yazılım Vakfı logosu

Guido van Rossum, dilinin ilk versiyonunu uygulamak için "C" programlama dilini kullandı ve bu karar hala yürürlükte. PSF'den gelen tüm Pitonlar "C" dilinde yazılmıştır. Bu yaklaşımın birçok nedeni vardır ve bunun birçok sonucu vardır. Bunlardan biri (muhtemelen en önemlisi), Python'un "C" dil programlarını derleme ve çalıştırma yeteneğiyle tüm platformlara kolayca taşınabilmesi ve taşınabilmesidir (neredeyse tüm platformlar bu özelliği genişletir, bu da birçok genişlemeyi açar Python için fırsatlar).
Bu nedenle PSF uygulamasına genellikle CPython denir Bu, dünyadaki tüm Pythonlar arasında en etkili Python'dur.

Cython

Bir başka Python ailesi üyesi Cython'dur .
Cython, Python'un özelliğinin en acı verici olanı - verimlilik eksikliği - olası birçok çözümden biridir. Büyük ve karmaşık matematiksel hesaplamalar Python'da kolayca kodlanabilir ("C" veya diğer herhangi bir geleneksel dilde olduğundan çok daha kolay), ancak ortaya çıkan kodun yürütülmesi son derece zaman alıcı olabilir.
Bu iki çelişki nasıl uzlaştırılıyor? Çözümlerden biri Python kullanarak matematiksel fikirlerinizi yazmaktır ve kodunuzun doğru olduğundan ve geçerli sonuçlar verdiğinden kesinlikle eminseniz, bunu "C" ye çevirebilirsiniz. Kesinlikle, "C" saf Python'dan çok daha hızlı çalışacaktır.
Cython'un bunu yapması amaçlanmıştır - Python kodunu (temiz ve net, ancak çok hızlı değil) otomatik olarak "C" koduna (karmaşık ve konuşkan, ancak çevik) çevirmek.
Cython logosu

Jython

Python'un başka bir versiyonuna Jython denir .
"J", "Java" içindir. C yerine Java ile yazılmış bir Python düşünün. Bu, örneğin tamamen Java ile yazılmış büyük ve karmaşık sistemler geliştirirseniz ve bunlara biraz Python esnekliği eklemek istiyorsanız kullanışlıdır. C ve Java tamamen farklı dünyalarda yaşadığı ve pek çok ortak fikri paylaşmadığı için geleneksel CPython'un böyle bir ortama entegre edilmesi zor olabilir.
Jython mevcut Java altyapısıyla daha etkin iletişim kurabilir. Bu nedenle bazı projeler bunu kullanılabilir ve ihtiyaçlı bulmaktadır.
Not: mevcut Jython uygulaması Python 2 standartlarına uygundur. Python 3'e uygun bir Jython yok.
Jython logosu

PyPy ve RPython

Aşağıdaki logoya bir göz atın. Bu bir bilmece. Çözebilir misin?
PyPy logosu

Bu bir Python içindeki bir Python olan PyPy'nin logosu Başka bir deyişle, RPython (Kısıtlı Python) adlı Python benzeri bir dilde yazılmış bir Python ortamını temsil eder Aslında Python'un bir alt kümesidir. PyPy'nin kaynak kodu yorumlama biçiminde çalıştırılmaz, bunun yerine C programlama diline çevrilir ve ayrı olarak yürütülür.
Bu yararlıdır, çünkü ana Python uygulamasına sokulabilecek (ancak sunulması gerekmeyen) herhangi bir yeni özelliği test etmek istiyorsanız, PyPy ile kontrol etmek CPython'dan daha kolaydır. Bu nedenle PyPy, Python'u geliştiren insanlar için diğer kullanıcılara göre bir araçtır.
Bu, PyPy'yi elbette CPython'dan daha az önemli veya daha az ciddi yapmaz.
Ayrıca PyPy, Python 3 dili ile uyumludur.
Dünyada çok daha farklı Pitonlar var. Eğer bakarsanız onları bulacaksınız, ancak bu kurs CPython'a odaklanacaktır .

Hiç yorum yok